MULTIVARIATE ANALYSIS OF PRODUCTION OF PERISHABLE GOODS IN THE STATE OF SÃO PAULO

Authors

  • F. F. Putti
  • N. Macini
  • I. P. de F. Silva
  • D. de O. Latorre
  • J. F. da Silva Junior
  • R. Ludwig
  • A. P. R. A. Schimitd

DOI:

https://doi.org/10.18011/bioeng2014v8n3p227-233

Keywords:

agribusiness, dendrogram, farmer

Abstract

Brazil is characterized by great diversity. The fact is not different in the state of São Paulo where several crops are produced in different administrative regions. Current study determines which productions are closer to major consumer centers. A multivariate analysis between production and towns has been applied so that the principal components of this analysis may be assessed. Further, the more perishable products are those which are closer to consuming centers.

Downloads

Download data is not yet available.

References

LATTIN, J,; CARROL, J, D,; GREEN, P,E,. Análise de dados multivariados, São Paulo, 1 ed, 201, 455p.

FERREIRA, L.; MOURA, G.L. de; BORENSTEIN, D.; FEISCHMANN, A.A. Utilização de redes neurais artificiais como estratégia de previsão de preços no contexto de agronegócio. Revista de Administração e Inovação, São Paulo, v. 8, n. 4, p.6-26, out./dez. 2011

COSTAS, C.C. de M.; AMEIDA, A.L.T. de; FERREIRA, M.A.M.; SILVA, E.A. Determinantes do desenvolvimento do setor agropecuário nos municípios . Revista de Administração, São Paulo, v.48, n.2, p.295-309, abr./maio/jun. 2013.

DIEL, F.J.; DIEL, E.H.; SCHULZ, S. J.; CHIARELLO, T.C. Análise da eficiência econômico-financeira das empresas pertencentes ao agronegócio brasileiro. CONTEXTUS Revista Contemporânea de Economia e Gestão. v. 12, n.2, p1-18, mai/ago 2014.

MELO, C.O.; SILVA, G. H. Da; Desenvolvimento rural dos municípios da região sudoeste paranaense: uma proposta de medida através da análise fatorial. Organizações Rurais & Agroindustriais, Lavras, v. 16, n. 1, p. 33-45, 2014.

WEERSMA, L. A.; NETO, JOSÉ De; BATISTA, P.C.De S.; WEERSMA, M. R. Análise multivariada na identificação dos fatores de sucesso da fruticultura no nordeste do brasil. In. Congresso brasileiro de administração e sociologia rural, 47, 2009, Porto Alegre-RS. Anais..., Porto Alegre-RS, 2009.

INSTITUTO DE ENCONOMIA AGRÍCOLA. Mapas. INSTITUTO DE ECONOMIA AGRÍCOLA. Available at < http://www.iea.sp.gov.br/out/banco/mapas-edr-ra.php> on 27/09/2014.

Downloads

Published

2014-12-08

How to Cite

PUTTI, F. F.; MACINI, N.; SILVA, I. P. de F.; LATORRE, D. de O.; SILVA JUNIOR, J. F. da; LUDWIG, R.; SCHIMITD, A. P. R. A. MULTIVARIATE ANALYSIS OF PRODUCTION OF PERISHABLE GOODS IN THE STATE OF SÃO PAULO. Revista Brasileira de Engenharia de Biossistemas, Tupã, São Paulo, Brazil, v. 8, n. 3, p. 227–233, 2014. DOI: 10.18011/bioeng2014v8n3p227-233. Disponível em: https://seer.tupa.unesp.br/index.php/BIOENG/article/view/198. Acesso em: 1 dec. 2021.

Issue

Section

Articles