DOSES OF PHOSPHORUS AND POTASSIUM IN PEANUT PLANT IN THE PRESENCE AND ABSENCE OF FOLIAR FERTILIZATION
DOI:
https://doi.org/10.18011/bioeng2017v11n2p125-134Keywords:
Arachis hypogaea L, grains productivity, mineral nutritionAbstract
Wishing to evaluate agronomic performance of peanut crop submitted to different doses of phosphorus and potassium together with the presence and absence of application of leaf fertilizer, 2 experiments were developed on Fazenda de Ensino, Pesquisa e Extensão/UNESP - Ilha Solteira Campus, located in the municipality of Selvíria – MS. The experimental design used was in randomized blocks with 4 replicates, Being the treatments arranged in factorial scheme 3 x 3 x 2, being 3 doses of phosphor (0, 60 e 120 kg ha-1 de P2O5) and 3 doses of potassium (0, 20 e 40 kg ha-1 de K2O) by way of soil, and absence or presence of leaf fertilizer Flonergan® (1 L ha-1). The cultivar used was the IAC-Tatu ST, with spacing of 0,9 m. With sowing performed in June 16 and November 14, 2006 for the Experiment 1 and 2, respectively. For Experiment 1, the mass parameter of 100 grains presented significant interaction or doses of phosphorus x foliar fertilizer, especially the treatment constituted by the presence of foliar fertilizer at the dose of 60 kg ha-1 P2O5. In Experiment 2, it is observed that the dose of 20 kg ha-1 of K20 caused a larger increase in the mass of 100 grains. No increase in peanut grain yield was observed until the doses of phosphorus and potassium used.
Downloads
References
CONAB – Companhia Nacional de Abastecimento. Amendoim, Safra 2015/2016. Quarto levantamento, janeiro 2016. Disponível em: <http://www.conab.gov.br/>. Acesso em: 12 janeiro 2017.
DUARTE, C. F. D.; PAIVA, L. M.; FERNANDES, H. J., CASSARO, L. H.; BREURE, M. F.; PROCHERA, D. L., BISERRA, T. T.; Capim-piatã adubado com diferentes fontes de fósforo. Investigação, ed 15, n. 4, 2016.
EMBRAPA. Centro Nacional de Pesquisa de Solos.; Manual de métodos de análise de solo. Rio de Janeiro, ed 2: 212p, 1997.
EMPRAPA – Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária.; Sistema brasileiro de classificação de solos, Brasília, DF. ed 3: 356p, 2013.
GERIN, M. A. N.; FEITOSA, C. T.; RODRIGUES FILHO, S.O.; PEREIRA, J. C. V. N. A.; NOGUEIRA, S. S. S.; IGUES, T.; Adubação do amendoim (arachis hypogea L.) em área de reforma de canavial. Scientia Agrícola, Piracicaba, v. 53(1): 84-87, 1996.
GRANT, C. A.; FLATEN, D. N.; TOMASIEWICZ D. J.; SHEPPARD, S. C.; A Importância do fósforo no desenvolvimento inicial da planta. Informações agronômicas, Piracicaba, SP. Ed 95: 1-5, 2001.
GODOY, I. J.; MORAES, S. A.; KASAI, F. S.; MARTINS A. L. M.; PEREIRA, J. C. V. N. ; MORARES, A. R. A.; TEIXEIRA, J. P. F.; Cultivares IAC de amendoim. O agronômico, Campinas, SP, v. 55 (1): 26–29, 2003.
HENN, P. U.; Benefícios da Rotação de Cana com Amendoim. Coplana. 2013. Disponível em: <http://www.assocana.com.br/restrito/04_e_05.12.13_12.Paulo_Umberto_Henn.pdf> Acesso em : 13 março 2017.
HESS, L; Potássio com aminoácidos melhora o enchimento da cebola. Campo & Negócios, Uberlândia, MG, ed 116, 2015.
MACÊDO, M. H. G.; Amendoim. CONAB - Companhia Nacional de Abastecimento, Brasília, DF, 1-15p, 2006.
MANTOVANI, J. P. M.; CALONEGO, J. C.; FOLONI, J. S.; Adubação foliar de boro em diferentes estádios fenológicos da cultura do amendoim. Revista Ceres, ed. 60, n. 2: 270-278p, 2013.
MARQUES, D. J; BIANCHINI, H. C.; ROEWER L. A.; Fosfito de potássio contribui para enchimento de grãos. Campo & Negócios, Uberlândia, MG ed. 141, 2014.
MARTINS, R.; Amendoim: recuperação e recorde de produção na safra paulista 2014/2015. 2015. Disponível em: <http://www.iea.sp.gov.br/out/LerTexto.php?codTexto=13678>. Acesso em: 12 janeiro 2017.
MELO, A. S. de; FERNANDES, P. O.; SOBRAL, L. F.; BRITO, M. E. B.; DANTAS, J. D. M.; Crescimento, produção de biomassa e eficiência fotossintética da bananeira sob fertirrigacão com nitrogênio e potássio. Revista Ciência Agronômica, ed.41: 417-426p, 2010.
PORTUGAL, J. R.; PERES, A. R.; RODRIGUES, R. A. F. (2015); Aspectos climáticos no feijoeiro. In: ARF, O.; LEMOS, L. B.; SORATTO, R. P.; FERRARI, S.; (Eds.) Aspectos gerais da cultura do feijão (Phaseolus vulgaris L.). Botucatu: FEPAF, cap. 4:65-75.
PRADO, R. M.; Nutrição de plantas. São Paulo: UNESP, 407p, 2008.
RAIJ, B van; CANTARELLA, H.; QUAGGIO, I. A.; FURLANI, A. M. C.; Recomendação de adubação e calagem para o estado de São Paulo, Campinas: Instituto Agronômico, ed 2: 285p, 1996.
SCHIMANN, W.; NEPTUNE, A. M. L.; SABINO, N. P.; Acumulação de macronutrientes pelo amendoim (Arachis hipogaea L.) cultivado em outono na época da seca. Anais da Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, Piracicaba, ed 37: 393-409p, 1963.
VERDIN FILHO, A. C.; BRINATE, S. V. B.; TOMAZ, M. A.; NOGUEIRA, N. O.; SOUZA, M. L.; ADUBAÇÃO FOLIAR DO CAFEEIRO. Tópicos Especiais em Produção Vegetal IV, 403p, 2013.
ZONTA, E. P.; MACHADO, A. A.; SANEST: Sistema de análise estatística para microcomputadores. Pelotas: UFPEL, 120p, 1991.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2017 Revista Brasileira de Engenharia de Biossistemas
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
a) Authors retain the copyright and grant the journal the right of first publication, with the work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License that allows the sharing of the work with recognition of authorship and initial publication in this journal.
b) Authors are authorized to assume additional contracts separately, for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg, publish in an institutional repository or as a book chapter), with recognition of authorship and initial publication in this journal.