GROWTH OF SEEDLING OF VEGETABLES FERTILIZED WITH DIFFERENT MORPHOLOGICAL PARTS OF THE BLACK MUCUNA

Authors

  • E. M. Brandelero
  • M. M. Baesso
  • A. J. Fabian
  • A. J. Modolo

DOI:

https://doi.org/10.18011/bioeng2016v10n4p429-438

Keywords:

Stizolobiun aterrinnum, lettuce, onion, tomato, beet

Abstract

In order to improve vegetable horticulture there is a possibility of mineral supplementation of the commercial substrates in order to contribute to the nutrition of these plants. However, the constant irrigations on the trays end up leaching the nutrients, causing the reduction in growth. The objective of this work was to evaluate the growth of seedlings of vegetables subjected to the addition of different morphological parts of the black mucuna. The treatments consisted of the addition of plant residues of leaves, stems and roots of black mucuna cultivated previously and absence of residues, added to the substrate of seedlings production of four species of vegetables (onion, tomato, lettuce and beet), conducted in a design completely randomized with three replicates. It was observed that the addition of leaves of black mucuna contributed to increase the dry matter of the aerial part between 67 and 242% more in relation to the control, and by 32 to 163% more in the height of the plants. However, the addition of the roots of black mucuna reduced the growth of tomato and beet plants, as the stems reduced the beet growth. The leaves of black mucuna added on the seeded trays provided greater nutritional support and, in turn, greater growth of lettuce, tomato and beet seedlings.

Downloads

Download data is not yet available.

References

BARIN, J. S.; FERREIRA, J. S. F.; MELLO, P. A.; KNORR, C. L.; MORAES, D. P.; MESKO, M. F.; NOBREGA, J. A.; KORN, M. G. A.; FLORES, E. M. M. Focused microwave-induced combustion for digestion of botanical samples and metals determination by ICP OES and ICPMS. Talanta, v.94 (30): 308-314, 2012.

BORGES, C. DE S.; CUCHIARA, C. C.; SILVA, D. DOS A.; BOBROWSKI, V. L. Efeitos citotóxicos e alelopáticos de extratos aquosos de Ricinus communis utilizando diferentes bioindicadores. Tecnologia & Ciência Agropecuária, v.5 (3): 15-20, 2011.

CASTRO, P. R. C.; RODRIGUES, J. D.; MORAES, M. A.; CARVALHO, V. L. M. Efeitos alelopáticos de alguns extratos vegetais na germinação do tomateiro (Lycopersicon esculentum Mill. cv. Santa Cruz). Planta Daninha, v.1 (2): 79-85, 1983.

COBO, J.G.; BARRIOS, E.; KASS, D. C. L.; THOMAS, R. J. Decomposition and nutrient release by green manures in a tropical hillside agroecosystem. Plant and Soil, v.240 (2): 331-342, 2002.

COSTA, A. C. S. DA; ALMEIDA, V. DE C.; LENZI, E.; NOZAKI, J. Determinação de cobre, alumínio e ferro em solos derivados do basalto através de extrações seqüenciais. Química Nova, v.25 (4): 548-552, 2002.

DARBYSHIRE, B.; HENRY, R. J. The distribution of fructans in onions. New Phytologist, v.81 (2): 29-34, 1978.

DIAS, P. F.; SOUTO, S. M. Consórcios com potencial de uso como adubo verde no município de Paty do Alferes-RJ. Agronomia, v.39 (1/2): 65-70, 2005.

FONTANÉTTI, A.; CARVALHO G. J.; GOMESLA, A.; ALMEIDA, K.; MORAES, S. R. G.; TEIXEIRA, C.M. Adubação verde na produção orgânica de alface americana e repolho. Horticultura Brasileira, v.24 (4): 146-150, 2006.

IBGE – Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística - Banco de dados. Rio de Janeiro: IBGE, 2014. Disponível em: http://www.ibge.gov.br. Acesso em: 25 de nov. 2014.

KARACAN, M. S. Z.; ÇAGRAN, F. Multielement determination in fruit, soaps, and gummy extract of Pistacia terebinthus L. by ICP OES. Turkish Journal of Biology, v.33 (4): 311-318, 2009.

KINGSTON, H. M.; JASSIE, L. B. Microwave energy for acid decomposition at elevated temperatures and pressures using biological and botanical samples. Analytical Chemistry, v.58 (12): 2534-2541, 1986.

LOPES, J. L. W.; BOARO, C. S. F.; PERES, M. R.; GUIMARÃES, V. F. Crescimento de mudas de alface em diferentes substratos. Biotemas, v.20 (4): 19-25, 2007.

MENEZES JÚNIOR, F. O. G.; FERNANDES, H. S.; MAUCH, C. R.; SILVA, J. B. Caracterização de diferentes substratos e seu desempenho na produção de mudas de alface em ambiente protegido. Horticultura Brasileira, v.18 (3): 164-170, 2000.

RIBAS, R. G. T., SANTOS, R. H. S.; SIQUEIRA, R. G.; DINIZ, E. R.; PETERNELLI, L. A.; FREITAS, G. B. de Decomposição, liberação e volatilização de nitrogênio em resíduos culturais de mucuna-cinza (Mucuna cinerea). Ciência e Agrotecnologia, v.34 (4): 878-885, 2010.

RODRIGUES, M. A.; PACHECO SILVA, M. L.; BIANCO, M. S.; CECILIO FILHO, A. B. Caracterização de sintomas visuais de excesso de micronutrientes em cultivares de alface. Horticultura Brasileira, v.29 (2): (Suplemento - CD ROM), julho 2011.

SAEG. Sistema para análises estatísticas. Versão 9.1: Viçosa: UFV. Fundação Arthur Bernardes. 2007.

SANTIN, M. M.; SANTOS, H. S.; SCAPIM, C. A.; BRANDÃO FILHO, TORRES J. U.; CALLEGARI, O.; SANTOS, A. A. J.; SANTOS, I.A. Relação entre substratos e métodos de aplicação de solução nutritiva na produção de mudas e posterior resposta produtiva da beterraba. Acta Scientiarum, v.27 (3): 423-432, 2005.

SANTOS, H. S.; CABRERA NETTO, H. I.; COLOMBO, M.; TITATO, L. G.; PERIN, W. H. Fertirrigação de mudas de beterraba produzidas em bandejas. Horticultura Brasileira, v.18, (Suplemento), 2000.

SOUZA JÚNIOR, J. O. D.; CARMELLO, Q. A. D. C.; FARIA, J. C. Características químicas do lixiviado na fase de enraizamento de estacas de cacau em substratos adubados com fósforo. Revista Brasileira Ciência do Solo, v.32 (4): 1573-1581, 2008.

SOUZA, M. F. P.; YAMASHITA, O. M. Potencial alelopático da mucuna-preta sobre a germinação de sementes de alface e picão preto. Revista de Ciências Agro-Ambientais, Alta Floresta, v.4 (1): 23-28, 2006.

SOUZA, R. J. de; Ferreira, A. Produção de mudas de hortaliças em bandejas: economia de sementes e defensivos. A Lavoura, São Paulo, n.623, p.19-21, 1997.

TIVELLI, S. W.; FACTOR, T. L.; TERAMOTO, J. R. S.; FABRI, E. G.; MORAES, A. R. A. DE; TRANI, P. E.; MAY, A. Beterraba: Do plantio à Comercialização. Campinas: Instituto Agronômico, 2011. 45p. (Série Tecnologia APTA. Boletim Técnico IAC, 210)

Published

2016-12-27

How to Cite

Brandelero, E. M., Baesso, M. M., Fabian, A. J., & Modolo, A. J. (2016). GROWTH OF SEEDLING OF VEGETABLES FERTILIZED WITH DIFFERENT MORPHOLOGICAL PARTS OF THE BLACK MUCUNA. Revista Brasileira De Engenharia De Biossistemas, 10(4), 429–438. https://doi.org/10.18011/bioeng2016v10n4p429-438

Issue

Section

Regular Section