ADITIVOS NO PROCESSO DE ENSILAGEM

Autores

  • B. LALA Curso de Zootecnia. Universidade Estadual de Maringá – UEM, Paraná.
  • V. V. PEREIRA Curso de Zootecnia. Universidade Estadual de Maringá – UEM, Paraná.
  • A. P.S. POSSAMAI Curso de Zootecnia. Universidade Estadual de Maringá – UEM, Paraná.
  • P. P. DINIZ Curso de Zootecnia. Universidade Estadual de Maringá – UEM, Paraná.
  • S. C.C SILVA Curso de Zootecnia. Universidade Estadual de Maringá – UEM, Paraná.
  • P. A. GRANDE Curso de Zootecnia. Universidade Estadual de Maringá – UEM, Paraná.

DOI:

https://doi.org/10.18011/bioeng2010v4n3p175-183

Palavras-chave:

conservação, estabilidade aeróbia, processo fermentativo

Resumo

O objetivo desta revisão foi relacionar os diferentes tipos de aditivos utilizados para ensilagem, seus efeitos e formas de utilização. O processo de ensilagem visa a boa conservação da cultura para utilizar com animais confinados em períodos de alimentação escassa, e para um melhor aproveitamento do material ensilado, o uso de aditivos é necessário. Dentre os aditivos destacam-se os estimuladores da fermentação, os inibidores da fermentação, os estimuladores da estabilidade aeróbia e os nutrientes. A decisão sobre qual aditivo usar dependerá principalmente do custo de utilização e a relação deste com os benefícios alcançados.

Palavras-chave: conservação, estabilidade aeróbia, processo fermentativo.

Downloads

Não há dados estatísticos.

Referências

ANDRIGUETTO, J. M. Nutrição Animal. 6ª ed. São Paulo: Nobel, 1999. p.395.

ANDERSON, B. K., JACKSON, N. Conservation of wilted and unwilted grass ensiled ain air-tight metal containers with and without the addition of molasses. 21:235-241. Journal Science Food Agriculture. 1979.

ASHBELL, G. Conservation of citrus peel by ensiling for ruminant feed. In: simpósio de utilização de subprodutos agroindustriais e resíduos de colheita na alimentação de ruminantes. Anais... p.189-190. EMBRAPA - CPPSE, São Carlos. 1992.

BIELY, P.; MACKENZIE,C. R.; SCHNEIDER, H.; PULS, J. The role of fungal acetyl xylan esterases in the degradation of acetyl xylan by fungal xylanases, p. 283–289. In J. F. Kennedy, G. O. Phillips, and P. A. Williams (ed.), Wood and cellulosics. Ellis Horwood, Ltd., New York. 1987

CAI, Y. (1999). Identification and characterization of Enterococcus species isolated from forage crops and their influence on silage fermentation. Journal Dairy Science v.82, p.2466-2471

DRYSDALE, A.D. ACIDS AND SALTS AS PRODUCTS TO IMPROVE SILAGE PRESERVATION. P.37-46.In: J.M. Wilkinson and B.A. Stark(ed.) Developments in silage. Chalcombe Publications, Marlow, UK. 1987.

ETTALA, E.; POHJANHEIMO, O.; LAMPILA, M. Ensilage of grass with acids and acid-formaldehyde additives. 1. Preservation and composition of silages. v.14, p.286-303. Annales Agriculturae Fenniae. 1975.

FERRIS, C.P.; MAYNE, C.S. The effects of incorporating sugar-beet pulp with herbage at ensiling on silage fermentation, effluent output and in-silo losses. v.49, p.216–228. Grass and Forage Science. 1994.

FINK, F. 1971. Preserving grains and shelled corn with propionic acid. Landt. 13:334.

JAAKKOLA, S.; HUHTANEN, P. The effect of cell wall degrading enzymes or formic acid on fermentation quality and on digestion of grass silage by cattle. v.46, p.75–87.Grass and Forage Science. 1991.

JASTER, E.D. Complex interactions from inoculants, enzymes explored. Feedstuffs, Dec. 19, 1994.

LATTEMAE,P.;OHLSSON,C.;LINGVALL,P. Influences of molasses or molasses-formic acid treated red clover silage on feed intake and milk yield. V.26, p.91-100. Swedish Journal of Agricultural Research.1996.

MCDONALD,P.; HENDERSON, A.R.; HERON, S.J.E. The biochemistry of silage. 339p. New York: Chalcombe Publications, 1991.

NATIONAL RESEARCH COUNCIL - NRC. Nutrient requirements of beef cattle. 242p.7.ed. Washington, D.C.: National Academy of Sciences, 1996.

O'KIELY P., FLYNN V.A.; POOLE D.B.R. Sulphuric acid as a silage preservative. 1. Silage preservation, animal performance and copper status. V.28, p.1–9. Irish Journal of Agricultural Research, 1989a.

O'KIELY, P; FLYN, AV; POOLE, D.B.R. Sulphuric acid as a silage preservative. 2. application rate, silage composition, animal performance and copper status. v.28, p.11-23 Irish Journal of Agricultural Research, 1989b.

OUDE ELFERINK, S.J.W.H.; KROONEMAN, J.; GOTTSCHAL, J.C. et al.. Anaerobic conversion of lactic acid to acetic acid and 1,2-propanediol by Lactobacillus buchneri. v.67, p.125-132. Applied and Environmental microbiology. 2001.

RAZAVI-ROHANI, S. M.; GRIFFITHS, M. W. Antifungal effects of sorbic acid and propionic acid at differnt pH and NaCl conditions. v.19, p.109 120. Journal of Food Safety. 1999.

SPOELSTRA, S. F.; P. G. VAN WIKSELAAR. The effects of ensiling whole crop maize with a multi-enzyme preparation on the chemical composition of the chemical composition of the resulting silages. v.60, p.223-228. Journal Science Food Agriculture. 1992.

STOKES, M. R. Effects of an enzyme mixture, an inoculant, and their interaction on silage fermentation and dairy production. v.75, p.764-770.Journal Dairy Science. 1992.

TANAKA, O.; MORI, K.; OMOMO, S. Effect of inoculation with lactobacillus curvatus on ensiling. v.46, p.148–152. Journal of Japanese Society of Grassland Science. 2000.

TAYLOR, C.C.; KUNG JR., L. The effect of Lactobacillus buchneri 40788 on the fermentation and aerobic stability of high moisture corn in laboratory silos. Journal of Dairy Science, v.85, p.1526-1532, 2002.

WEISE, F. The action of feed quality sugar as safe additive for grass silage. v.20, p.171-184. Landwirtsh. Forsh. 1967.

WIERINGA, G. W.; BECK, T. Investigations on the use of cultures of lactic acid bacteria in the preparation of silage in small containers. 1. Obtaining active Lactobacillus cultures for inoculation trials. v.10, n.34. Wirtschaftseigene Futter. 1964.

WHITTENBURY, R. An investigation of the lactic acid bacteria. Ph.D. thesis. Univ. Of Edinburgh. UK. 1961.

WILKINSON, J.M. Silage UK. Chalcombe Publ. Marlow, UK. 1988.

YAHARA,N.; NISHIBE, S. Effect of formic acid as a preservative on the qualities of high moisture Grass silage. v.111, p.111-118. Res. Bull. Hokkaio Natl. Agric. Exp. Stn. 1975

ZIMMER, E. Evaluation of fermentation parameters from the silage experiments. P. 19-44. In S. Lindgren and K.L. Petterson (Ed.) Procedures EUROBAC Conf. Swedish University of Agric. Science Uppsala. 1990.

ZAMBOM, M.A.; SANTOS, G.T.; MODESTO, E.C. et al.. Valor nutricional da casca do grão de soja, farelo de soja, milho moído e farelo de trigo para bovinos. v.23, n.4, p.937-943. Acta Scientiarum. 2001.

Downloads

Publicado

25-11-2010

Como Citar

LALA, B., PEREIRA, V. V., POSSAMAI, A. P., DINIZ, P. P., SILVA, S. C., & GRANDE, P. A. (2010). ADITIVOS NO PROCESSO DE ENSILAGEM. Revista Brasileira De Engenharia De Biossistemas, 4(3), 175–183. https://doi.org/10.18011/bioeng2010v4n3p175-183

Edição

Seção

Regular Section