Different sources of phosphorus in coffee tree formation
DOI:
https://doi.org/10.18011/bioeng.2022.v16.1063Palavras-chave:
Organomineral, Phosphate rock, MAP, Seedling transplantationResumo
Arabica coffee is one of the main crops in Brazil and requires balanced nutrition. Among the nutrients, phosphorus is essential in planting so that seedlings can be successful in the after transplanting, allowing a good development and growth. The use of quality seedlings and balanced fertilization is essential for this, however, Brazilian soils, due to their mineral origins, have the characteristic of adsorbing part of the applied phosphorus, making it unavailable to plants. Therefore, the objective of this work is to verify if the sources of phosphorus when applied to the soil can be more efficient in relation to the growth and initial development of the coffee tree. The study was carried out in randomized blocks with five treatments and five replications: T1 - formulation 02-10-00; T2 - formulation 00-15-00; T3 - formulation 10-49-00; T4 - formulation 00-19-00; T5 - control, where phosphorus was not applied. After 120 days, after planting, the characteristics of the seedlings were measured, verifying root length, plant height, fresh matter, dry matter and leaf area index. Data were submitted to analysis of variance and Scott-Knott test with 5% probability. It was concluded that the treatments T1 (02-10-00) and T3 (10-49-00) provided better coffee development, proving to be a valid option for the coffee grower aiming at a better performance of phosphorus (P), an element of great complexity in plant nutrition in tropical soils.
Downloads
Referências
ABIC – ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DA INDÚSTRIA DO CAFÉ. In: Martins, A. L. (2008). História do café. (Editora Contexto). São Paulo, SP, Brazil.
Alves, J. D. (2008). Morfologia do cafeeiro. In: Carvalho, C. H. S. et al. (2008). Cultivares de café. (Ed.). Varginha - MG: EMBRAPA, Brazil.
Barros, R. S., Maestri, M., Vieira, M., Braga-Filho, L. J. (1973). Determinação da área de folhas do café (Coffea arabica L. cv. Bourbon Amarelo). Revista Ceres, 20(107), 44-52.
Carmo, D. L., Takahashi, H. Y. U., Silva, C. A., Guimarães, P. T. G. (2014). Crescimento de mudas de cafeeiro recém-plantadas: efeito de fontes e doses de fósforo. Coffee Science, 9(2), 196-206.
Climate-data.org. Clima Machado. 2013. Disponível em: <https://pt.climate-data.org/america-do-sul/brasil/minas-gerais/poco-fundo-25005/>. Access in: 12 June 2021
CONAB – COMPANHIA NACIONAL DE ABASTECIMENTO. Acompanhamento da safra brasileira – café. CONAB, 4º ed., 2020. Available in: https://www.conab.gov.br/info-agro/safras/cafe. Access in: 12 June 2021.
CONAB – COMPANHIA NACIONAL DE ABASTECIMENTO. Acompanhamento da safra brasileira – café. CONAB, 1º ed., 2021. Available in: https://www.conab.gov.br/info-agro/safras/cafe. Access in: 12 June 2021.
Corsini, M., Franco Júnior, K. S., Brigante, G. P., Dias, M, de S. D., Fiorini, F. V. A. (2019). Avaliação do uso de fertilizante organomineral no desenvolvimento de mudas de Coffea arabica L. Revista Cerrado Agrociências, (10), 7-33. Available in: < https://revistas.unipam.edu.br/in
dex.php/cerradoagrociencias/issue/view/157/cerrado_agrociencias_n10_2019>. Access in 14 Feb. 2022.
Costa, F. K. D., Menezes, J. F. S., Almeida Júnior, J. J., Simon, G. A., Miranda, B. C., Lima, M. S. de, Lima, M. S. de (2018). Desempenho agronômico da soja convencional cultivada com fertilizantes organomineral e mineral. Nucleus, 15(2), 301-309. https://doi.org/10.3738/1982.2278.2902
Dias, K. G. L., Neto, A. E. F., Guimarães, P. T. G., Reis, T. H. P., Oliveira, C. H. C. de (2015). Coffee yield under different phosphorus sources and levels. Ciência e Agrotecnologia, 39(2), 110-120. Available in: https://www.scielo.br/j/cagro/a/BjNGjYCQGKwBwf9tDxH5qXc/?lang=en&format=pdf. Access in 14 Feb. 2022.
Ferreira, D. F. (2014). Sisvar: um guia dos seus procedimentos de comparações múltiplas Bootstrap. Ciência e Agrotecnologia, 38(2), 109-112. https://doi.org/10.1590/S1413-70542014000200001
Figueiredo, M. S. (2018). Doses e fontes de P2O5 no desenvolvimento inicial do cafeeiro (Monografia de conclusão de curso), UNICERP, Patrocínio, Brazil.
Gatiboni, L. C. (2003). Disponibilidade de formas de fósforo do solo às plantas (Tese de Doutorado). UFSM, Santa Maria, Brazil.
Machado, V. J., Souza, C. H. E. (2012). Disponibilidade de fósforo em solos com diferentes texturas após aplicação de doses crescentes de fosfato monoamônico de liberação lenta. Bioscience Journal, 28(1), 1-7.
Malavolta, E. (1980). Nutrientes e nutrição mineral de plantas. Agronômica Ceres. 251p.
Malavolta, E., Vitti, G. C., Boaretto, A. E. (1993). Fertilizantes fluidos. Potafos, 343p.
Melo, B., Marcuzzo, K. V., Teodoro, R. E. F., Carvalho, H. P. (2005). Fontes e doses de fósforo no desenvolvimento e produção do cafeeiro, em um solo originalmente sob vegetação de cerrado de patrocínio-MG. Ciência & Agrotecnologia, 29(2), 315-321. https://doi.org/10.1590/S1413-70542005000200007
Mkhabela, M. S., Warman, P. R. (2005). The influence of municipal solid waste composto n yield, soil phosphorus availability and uptake by two vegetable crops grown in a Pugwash Sandy loam soil in Nova Scotia. Agriculture, Ecosystems & Environment, 106, 57-67. https://doi.org/10.1016/j.agee.2004.07.014
Nazareno, R. B., Oliveira, C. A. S., Sanzonowicz, C., Sampaio, J. B. R., Silva, J. C. P. da, Guerra, A. F. (2003) Crescimento inicial do cafeeiro Rubi em resposta a doses de nitrogênio, fósforo e potássio e a regimes hídricos. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 38, 903-910. https://doi.org/10.1590/S0100-204X2003000800002
Oliveira, J. S., Miranda, J. E. C. de, Carneiro, J. C, D'Oliveria, P. S., Magalhães, V. M. A. de (2015). EMBRAPA: Como medir a matéria seca (MS%) em forragem utilizando forno micro-ondas. Comunicado Técnico 77. Available in: https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item
/137606/1/COT-77-Teor-mat-seca.pdf. Access in 14 Feb. 2022.
RENASEM. REGISTRO NACIONAL DE SEMENTES E MUDAS. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Available in: http://sistemasweb.agricultura.gov.br/renasem Access in 19 Jun. 2020.
Silva, D. R. G., Pereira, A. F., Dourado, R. L., Silva, F. P. da, Ávila, F. W., Faquim, V. (2011). Productivity and efficiency of nitrogen fertilization in maize under different levels of urea and NBPT-treated urea. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, 35 (3), 516-523. https://doi.org/10.1590/S1413-70542011000300012
Souza, H. A., Pio, R., Chagas, E. A., Rodrigues, J. M., Rodrigues, H. C. A., Ramos, J. D. (2007). Doses de nitrogênio e fósforo na formação de mudas de tamarindo. Bioscience Journal, 23(1). Retrieved from https://seer.ufu.br/index.php/biosciencejournal/article/view/6664
Downloads
Publicado
Como Citar
Edição
Seção
Licença
Copyright (c) 2022 Revista Brasileira de Engenharia de Biossistemas
Este trabalho está licenciado sob uma licença Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
a) Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
b) Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.