THERMAL ENVIRONMENT IN DIFFERENT TYPOLOGIES NURSERY FACILITIES FOR PIGGLETS
DOI:
https://doi.org/10.18011/bioeng2018v12n4p394-400Keywords:
Facilities for pigs, Pig farm, Welfare animalAbstract
The environmental conditions inside the nursery facilities for piglets are of great importance for productive success, this phase has a direct influence on the development of the animals in the subsequent stages. Aiming at this, the objective analyze the thermal environment inside two nursery with different constructive typologies. The study was in the factory of a trade fair, located in the municipality of Lavras-MG. The experiment was carried out in two nurseries with different contractual typologies for weaning piglets, developed during the winter period with 30 days of confinement. The temperature data of the globe temperature data were collected automatically by the datallogers, were calculated based on the following indices: black globe temperature and humidity index (BGHI); Temperature and Humidity Index (THI) and Enthalpy (H). However, the following values are recommended, resistant to keeping the animals within the zone of thermal comfort, in order to avoid the development of animals.
Downloads
References
AMARAL, A.L. et al.. Boas Práticas de Produção de Suínos. Circular técnica, 50. Concórdia/SC Dezembro, 2006. Disponível em: . Acesso em: abril de 2018.
CNA Brasil. Suínos. Balanço 2016/Perspectivas 2017. Disponível em:< http://www.cnabrasil.org.br/sites/default/files/sites/default/files/uploads/16_suinocultura.pdf > Acesso em Setembro 2018. 2017.
BARROS, P.C.; DE OLIVEIRA, V.; CHAMBÓ, E.D.; SOUZA, L.C. Aspectos práticos da termorregulação em suínos. Revista eletrônica Nutritime. Artigo 114. V. 7, n.3, p.1248-1253, maio/junho, 2010.
CAMPOS, J. A. et al. Ambiente térmico e desempenho de suínos em dois modelos de maternidade e creche. Revista Ceres, v.55. n.3 p. 187 – 193. 2008.
DANTAS, A. A. A.; CARVALHO, L. G.; FERREIRA, E. Classificação e tendências climáticas em Lavras, MG. Ciência e Agrotecnologia, v.31, n.6, p. 1862-1866, 2007.
DIAS, C. P. et al. Bem-estar dos suínos. 2ª ed. Londrina: Editora Midiograf, 2016.
DIAS, D.; CARRARO, B. Z.; DALLANORA, D.; COSER, F.J.; MACHADO, G.S.; MACHADO, I.P.; PINHEIRO, R.; ROHR, S.A. Manual brasileiro de boas práticas agropecuárias na produção de suínos. Brasília: ABCS, p. 1 – 140. 2011.
FERREIRA, R.A., CHIQUIERI, J.; MENDONÇA, P.P.; MELO, T.V., CORDEIRO, M.D.; SOARES, R. T.R.N. Comportamento e parâmetros fisiológicos de leitões nas primeiras 24 horas de vida. Ciênc. agrotec., Lavras, v. 31, n. 6, p. 1845-1849, nov./dez., 2007
FREITAS, L.C.S.R., VILELA, M.O. CAMPOS, A.T., TINÔCO, L.F.F. Ambiente térmico e frequência comportamental de leitões em duas tipologias de creche Congresso Técnico Científico da Engenharia e da Agronomia – (CONTECC – 2015) 2015.
GUIMARÃES, D. D., AMARAL, G.F., MAIA, G.B.S., LEMOS, N.L.F., ITO, M., CUSTODIO, S. Suinocultura: estrutura da cadeia produtiva, panorama do setor no Brasil e no mundo e o apoio do BNDES. BNDES Setorial, Rio de Janeiro, n. 45. p.85-136, mar. 2017.
HAHN, G.L., PARKHURRST, A.M.; GAUGHAN, J.B. Compensatory performance in livestock: influence on environmental criteria. In: Yousef, M.K. (ed.). Stress physiology in livestock. p. 52-145. 1985.
HUYNH, T.T.T., AANINK, A.J.A., GERRITS, W.J.J, HEETKAMP, M.J.H, CANH, T.T., SPOOLDER, H.A.M., KEMP, B., VERSTEGEN, M,W,A. Thermal behavior of growing pigs in response to high temperature and humidity. Applied Animal Behaviour Science, Amsterdam, v. 91, p.1-16, 2005.
KIEFER, C., MOURA, M. S. EL, SILVA, E. A., SANTOS, A.F.; SILVA, C.M. DA LUZ, M. F., NANTES, C. L Respostas de suínos em terminação mantidos em diferentes ambientes térmicos. Revista Brasileira Saúde Produção Animal, v.11, n.2, p. 496-504 abr/jun, 2010.
KUMMER R.; GONÇALVES, M.A.D.; LIPPKE, R.T.; MARQUES, B.M.F.P.P.; MORES, T.J. BFatores que influenciam no desempenho dos leitões na fase de creche. Acta Scientiae Veterinariae. 37 (Supl 1): s195-s209. 2009.
PANDORFI, H., SILVA, I.J.O. GUISELINI, C.; PIEDADE, S.M.S. Uso da lógica fuzzy na caracterização do ambiente produtivo para matrizes gestantes. Engenharia Agrícola, Jaboticabal, v. 27, n. 1, p.83-92, jan./abr. 2007.
PANDORFI, H.; SILVA; I.J.O.; MOURA, D. J.; SEVEGNANI, K. B. Microclima de abrigos escamoteadores para leitões submetidos a diferentes sistemas de aquecimento no período de inverno. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v.9, n.1, p.99- 106, 2005.
RODRIGUES, G. Z.; GOMES, M. F.M.; CUNHA, D.A.; DOS SANTOS, V. Evolução da produção de carne suína no Brasil: uma análise estrutural-diferencial. Revista de Economia e Agronegócio, v.6, n.3, p. 343-366, 2009.
SAMPAIO, C.A.P.; CRISTIANI, J.; DUBIELA, J.A.; BOFF, C.E.; OLIVEIRA, M.A. Avaliação do ambiente térmico em instalação para crescimento e terminação de suínos utilizando os índices de conforto térmico nas condições tropicais. Ciência Rural, Santa Maria, v.34, n.3, p785-790, 2004.
SOUSA JÚNIOR, V. R., ABREU, P. G., COLDEBELLA, A.; LIMA, G. J. M M,; ABREU, V.M.N.; LOPES, L.S.; SABINO, L.A, TOMAZELLI, I.L. Entalpia do ambiente de creche para suínos em relação ao programação de iluminação. 1 Seminário CFD e Outras Modelagens Aplicados a Ambiência na Produção Animal. Campinas, 2011.
SOUSA, P. Conforto térmico e bem-estar na suinocultura. I. Lavras: UFLA, 2004. 69 p
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2018 Revista Brasileira de Engenharia de Biossistemas
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
a) Authors retain the copyright and grant the journal the right of first publication, with the work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License that allows the sharing of the work with recognition of authorship and initial publication in this journal.
b) Authors are authorized to assume additional contracts separately, for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg, publish in an institutional repository or as a book chapter), with recognition of authorship and initial publication in this journal.