PREDICTION OF HOT CARCASS YIELD IN BEEF CATTLE USING FUZZY EXPERT SYSTEM
DOI:
https://doi.org/10.18011/bioeng2014v8n2p158-165Keywords:
decision support system, expert systems, precision livestockAbstract
The aim of this study was develop a carcass yield estimator in beef cattle. The carcass yield was estimated applying an expert fuzzy model with two input variables (age and zebu genotype) and one output variable (carcass yield). The variables predicted by the model were compared with a database created from information drawn from scientific articles, from the years 2000 to 2006, whose contemplate the same variables of study. The minor deviations between the values experimentally measured yields of carcass values predicted by fuzzy modeling were observed in animals from groups with genotype 100% or 0% zebu, which showed deviations of 0.34 and 1.02 %, respectively. The influence of age on hot carcass yield was low compared to the deviations, while the influence of the degree of zebu blood was higher. The use of fuzzy modeling for the prediction of hot carcass yield in beef cattle is reliable with low standard deviation when compared to the literature.
Downloads
References
AMENDOLA, M. et al. Manual do uso da teoria dos conjuntos Fuzzy no MATLAB 6.5. Campinas: UNICAMP, FEAGRI & IMECC, 2005. 46p. Disponível em: <http://www.ime.unicamp.br/~laeciocb/ manual_fuzzy_matlab.pdf>.
ARBOITTE, M.Z. ; RESTLE, J. ; ALVES FILHO, D.C. ; PASCOAL, L.L. ; PACHECO, P.S. ; SOCCAL D.C. Características de carcaça de novilhos 5/8 Nelore 3/8 Charolês abatidos em diferentes estádios de desenvolvimento. Revista Brasileira de Zootecnia, v.33, n.4, p.969-977, 2004.
BIANCHINI, W.; SILVEIRA, A.C.; JORGE, A.M.; ARRIGONI, M.D.B.; MARTINS, C.L.; RODRIGUES, E..; HADLICH, J.C.; ANDRIGHETTO, A. Efeito do grupo genético sobre as características de carcaça e maciez da carne fresca e maturada de bovinos superprecoces. Revista Brasileira de Zootecnia, v.36, n.6, p.2109-2117, 2007. Suplemento.
BRACARENSE, J.C.; SANTOS, C.V.; MAYERLE, S.F. Tomada de decisão sob condições de risco e incerteza: uma aplicação da lógica fuzzy à bovinocultura de corte da região Serrana de Santa Catarina. Teoria e Evidência Econômica, v.19, n. 41, p. 73-101, 2013.
BRONDANI, I.L.; SAMPAIO, A.A.M.; RESTLE, J.; BERNARDES, R.A.L.C.; PACHECO, P.S.; FREITAS, A.K.; KUSS, F.; PEIXOTO, L.A.O. Aspectos quantitativos de carcaças de bovinos de diferentes raças, alimentados com diferentes níveis de energia. Revista Brasileia de Zootecnia, v.33, n.4, p.978-988, 2004.
COUTINHO FILHO, J.L.V.; PERES, R.M.; JUSTO, C.L. Produção de carne de bovinos contemporâneos, machos e fêmeas, terminados em confinamento. Revista Brasileira de Zootecnia, v.35, n.5, p.2043-2049, 2006.
CRUZ, G.M.; TULLIO, R.R.; ESTEVES, S.N.; ALENCAR, M.M.; CORDEIRO, C.A. Peso de abate de machos não castrados para produção do bovino jovem. 2. Peso, idade e características da carcaça. Revista Brasileira de Zootecnia, v.33, n.3, p.646-657, 2004.
EZEQUIEL, J.M.B.; GALATI, R.L.; MENDES, A.R.; FATURI, C. Desempenho e características de carcaça de bovinos Nelore em confinamento alimentados com bagaço de cana-de-açúcar e diferentes fontes energéticas. Revista Brasileira de Zootecnia, v.35, n.5, p.2050-2057, 2006.
FERREIRA, J.J.; BRONDANI, I.L.; LEITE, D.T.; RESTLE, J.; ALVES FILHO, D.C.; MISSIO, R.L.; HECK, I.; SEGABINAZZI, L.R. Características da carcaça de tourinhos Charolês e mestiços Charolês x Nelore terminados em confinamento. Ciência Rural, v.36, n.1, p.191-196, 2006.
FERREIRA, L.; YANAGY JUNIOR, T.; LACERDA, W.S.; RABELO, G.F. A fuzzy system for cloacal temperature prediction of broiler chickens. Ciência Rural, v.42, n.1, p.166-171, 2012.
JAEGER, S.M.P.L.; DUTRA, A.R.; PEREIRA, J.C.; OLIVEIRA, I.S.C. Características da carcaça de bovinos de quatro grupos genéticos submetidos a dietas com ou sem adição de gordura protegida. Revista Brasileira de Zootecnia, v.33, n.6, p.1876-1887, 2004.
KUSS, F.; RESTLE, J.; BRONDANI, I.L.; PASCOAL, L.L.; MENEZES, L.F.G.; PAZDIORA, R.D.; FREITAS, L.S. Características da carcaça de vacas de descarte de diferentes grupos genéticos terminadas em confinamento com distintos pesos. Revista Brasileira de Zootecnia, v.34, n.3, p.915-925, 2005.
KUSS, F.; BARCELLOS, J.O.J.; LOPEZ, J.; RESTLE, J.; MOLETTA, J.L.; PAULA, M.C. Componentes não-integrantes da carcaça de novilhos não castrados ou castrados terminados em confinamentoe abatidos aos 16 ou 26 meses de idade. Revista Brasileira de Zootecnia, v.37, n.10, p.1829-1836, 2008.
MANDANI, E.H. Advances in the linguistic synthesis of fuzzy controllers. International Journal of Man-Machine Studies, v.8, n.6, p.669-678, 1976.
MENEZES, L.F.G.; RESTLE, J.; BRONDANI, I.L.; ALVES FILHO, D.C.; KUSS, F.; SILVEIRA, M.F.; AMARAL, G.A. Características da carcaça de novilhos de gerações avançadas do cruzamento alternado entre as raças Charolês e Nelore, terminados em confinamento. Revista Brasileira de Zootecnia, v.4, n.3, p.934-945, 2005a.
MENEZES, L.F.G.; BRONDANI, I.L.; ALVES FILHO, D.C. ; RESTLE, J.; ARBOITTE, M.Z.; FREITAS, L.S.; PAZDIORA, R.D. Características da carcaça de novilhos de diferentes grupos genéticos, terminados em confinamento, recebendo diferentes níveis de concentrado. Ciência Rural, v.35, n.5, p.1141-1147, 2005b.
PACHECO, P.S.; SILVA, J.H.S.; RESTLE, J.; ARBOITTE, M.Z.; BRONDANI, I.L.; ALVES FILHO, D.C.; FREITAS, A.K. Características quantitativas da carcaça de novilhos jovens e superjovens de diferentes grupos genéticos. Revista Brasileira de Zootecnia, v.34, n.5, p.1666-1677, 2005.
PANDORFI, H.; SILVA, I.J.O.; GUISELINI, C.; PIEDADE, S.M.S. Uso da lógica fuzzy na caracterização do ambiente produtivo para matrizes gestantes. Engenharia Agrícola, v.27, n.1, p.83-92, 2007.
PASCOAL, L.L. et al. Relações comerciais entre produtor, indústria e varejo e as implicações na diferenciação e precificação de carne e produtos bovinos não-carcaça. Revista Brasileira de Zootecnia, v.40, p.82-92, 2011. Suplemento.
PERIPOLLI, V.; BARCELLO, J.O.J.; OLMEDO, D.A.O.; LAMPERT, V.N.; VELHO, M.M.S. Componentes não-integrantes da carcaça de bovinos de três grupos genéticosterminados em confinamento ou pastejo rotacionado com suplementação. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, v.14, n.1, p.209-223, 2013.
PERISSINOTTO, M.; MOURA, D.J.; CRUZ, V.F.; SOUZA, S.R.L.; LIMA, K.A.O.; MENDES, A.S. Conforto térmico de bovinos leiteiros confinados em clima subtropical e mediterrâneo pela análise de parâmetros fisiológicos utilizando a teoria dos conjuntos fuzzy. Ciência Rural, v.39, n.5, p.1492-1498, 2009.
RESTLE, J.; VAZ, F.N. Aspectos quantitativos da carcaça de machos Hereford, inteiros e castrados, abatidos aos quatorze meses. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v.32, n.10, p.1091-1095, 1997.
RESTLE, J.; VAZ, F.N.; FEIJÓ, G.L.D.; BRONDANI, I.L.; ALVES FILHO, D.C.; BERNARDES, R.A.C.; FATURI, C.; PACHECO, P.S. Características de carcaça de bovinos de corte inteiros ou castrados de diferentes composições raciais Charolês x Nelore. Revista Brasileira de Zootecnia, v.29, n.5, p.1371-1379, 2000.
RESTLE, J.; VAZ, F.N.; QUADROS, A.R.B.; MÃœLLER, L. Características de carcaça e da carne de novilhos de diferentes genótipos de Hereford x Nelore. Revista Brasileira de Zootecnia, v.28, n.6, p.1245-1251, 1999.
RUBIANO. G.A.G.; ARRIGNI, M.D.B.; MARTINS, C.L.; RODRIGUES, E.; GONÇALVES, H.C.; ANGERAMI, C.N. Desempenho, características de carcaça e qualidade da carne de bovinos superprecoces das raças Canchim, Nelore e seus mestiços. Revista Brasileira de Zootecnia, v.38, n.12, p.2490-2498, 2009.
TEKE, B. Shrink and mortality of beef cattle during long distance transportation. Animal Welfare, v.22, n.3, p.379-384, 2013.
ZADEH, L.A. Fuzzy sets. Information and Control, v.8, p.338-353, 1965.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2014 M. P. Santos, J. Cattelam, M. A. B. Vaz, P. F. Feltrin, D. R. Klein, W. S. Leal, J. A. Oliveira, P. S. Pacheco, M. M. Vale
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
a) Authors retain the copyright and grant the journal the right of first publication, with the work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License that allows the sharing of the work with recognition of authorship and initial publication in this journal.
b) Authors are authorized to assume additional contracts separately, for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg, publish in an institutional repository or as a book chapter), with recognition of authorship and initial publication in this journal.