ITINERANT UNITY FOR TOMATOES HANDLING PROCESS

Authors

  • RICARDO RODRIGUES TEIXEIRA Eng Eng. Agrônomo, Prof. Dr., Centro Universitário da Fundação Octávio Bastos, São João da Boa Vista – SP
  • Cláudio Bianor Sverzut Eng. Agrícola, Prof. Dr., Faculdade de Engenharia Agrícola / Universidade Estadual de Campinas.

DOI:

https://doi.org/10.18011/bioeng2008v2n2p175-183

Keywords:

Post Harvest Losses, Fruit Quality, Tomato Quality

Abstract

The tomato post harvest losses can achieve high levels and it is proportional to the period the fruitis exposed to atmosphere in between harvest and handling. In this context, this study propose thedevelopment of a an itinerant unity to make the handling process of tomatoes within the field tryingto diminish the time between harvest and handling in order to reduce post harvest losses. To doso, it was identified, at field, the processes and tasks needed to make the tomato handling processtaking as base an itinerant unity. The unit was built in a wagon of a truck. All the costs relating tothe wagon building and operational process were analyzed. The itinerant unity proved itself as arelatively cheap solution to reduce the pos harvest losses in the tomato cultivating process.

Downloads

Download data is not yet available.

References

CHITARRA, M. I. F.; CHITARRA, A. B. PósColheita de Frutos e Hortaliças -Fisiologia eManuseio. 2 ed. Lavras: UFLA, 2005. 781p.

KLUGE, R. A. et al. Influência do estádio dematuração e da cobertura com polietileno naconservação de tomates frigorificados. Scientiaagricola, Piracicaba, v. 53, n. 1, 1996.

MORETTI, C. L.; SARGENT, S. A. Alteração desabor e aroma em tomates causada porimpacto. Scientia Agricola, Piracicaba, v.57,n.3, p.385-388, 2000.

MOURA, M. L. et al. Efeito da atmosferacontrolada na conservação de tomates colhidosem estádio intermediário de maturidade.Scientia agrícola, Piracicaba, v. 56, n. 1, 1999.

TEIXEIRA, R. R. Pré-processamento detomate: desenvolvimento de galpão móvelutilizando conceitos ergonômicos.Campinas:UNICAMP-FEAGRI, 2001.70p

VILELA, N.J. et al. O peso da perda de alimentospara a sociedade: o caso das hortaliças. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 21, n. 2, p.141-143, 2003.

Published

2008-11-12

How to Cite

TEIXEIRA, R. R., & Sverzut, C. B. (2008). ITINERANT UNITY FOR TOMATOES HANDLING PROCESS. Revista Brasileira De Engenharia De Biossistemas, 2(2), 175–183. https://doi.org/10.18011/bioeng2008v2n2p175-183

Issue

Section

Regular Section