WORK SAFETY IN AGRICULTURAL PACKING HOUSES

Authors

  • ROBERTO F. ABRAHÃO FEAGRI / UNICAMP, Campinas, SP.
  • MAURO J. A. TERESO FEAGRI / UNICAMP, Campinas, SP.
  • MARCO A. MARTINS FEAGRI / UNICAMP, Campinas, SP.

DOI:

https://doi.org/10.18011/bioeng2009v3n3p209-219

Keywords:

Work safety, Packing house, Risk factors

Abstract

This research's main objective was the identification of the risk factors of labour (work-related) accidentsin packing houses. Open and semi-structured interviews, photografic and filmed registers, directobservations and systematic observations of tasks had been carried through in six Campinas region'sUB. The EWA application allowed the understanding of the workers' difficulties, relative to aspects ofworkplace safety, analysed on the grounds of Labour Laws (NR) and Brazilian Standard 5413 (NBR).The risks were classified in Physical, Chemical, Biological, Ergonomic and of Accident. For each identifiedrisk, were presented the possible consequences and suggestions. As a product of this work, it was builta detailed checklist, containing many objective questions, relative to the aspects of workplace safety intomato processing unities.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ARAÚJO, A. K.Avaliação dos riscos ambientaisda divisão de produtos do laboratório central desaúde pública do Ceará. Laboratório Central deSaúde Pública (LACEN – CE)2003. 56p.(Especialização em Alimentos e Saúde Pública) –Faculdade de Farmácia, Odontologia eEnfermagem, Universidade Federal do Ceará.BRASIL.

Agência Brasil. Empresa Brasil deComunicação. Brasil gasta R$ 32 bilhõesanuais com acidentes do trabalho.Disponívelem :<http://www.agenciabrasil.gov.br/noticias/2007/07/27/materia.2007-07-27.2077542540/view>. Acesso em 16 out. 2007.BRASIL.

Ministério da Previdência e AssistênciaSocial. Acidentes do trabalho por atividadeseconômicas,2005. Disponível em: <http://www.Previdencia.gov.br/aeps2005/ docs/5c30_04.xls>.Acesso em 20 nov. 2006.

DATAPREV. Índices de acidentes do trabalho dosúltimos 25 anos. Revista CIPA, São Paulo, v.27,n. 323, p.84, 2006.

GONÇALVES, E. A. Segurança e Medicina doTrabalho: em 1.200 perguntas e respostas.SãoPaulo: L.Tr., 1996. 648p.

GUERIN, F.; LAVILLE, A.; DANIELLOU, F.;DURAFFOURG, J.; KERGUELEN, A.Compreender o trabalho para transformá-lo: aprática da ergonomia. São Paulo: Edgard Blucher,2001.

KADER, A.A.. Postharvest technology of horticul-tural crops. 3.ed. Los Angeles: University of Cali-fornia, 2002. 535p.

MILLER, B. Lighting for grading. University ofFlorida, USA, Packinghouse Newsletter, MountVernon, NY, n. 166 p. 1-4, feb. 1992.

NERY, D. M.; ALBERTO, E.; BLASCO, J. C.;SILVA, J. H.; PINEDA, M. I. M.; CARVALHO, M. R.;SOARES, S. V.; ALBUQUERQUE, V. G. C.Comissão interna de prevenção de acidentes. 28.ed. São Paulo: SENAI, 1996.

SIMCOX, N.; FLANAGAN, M.; CAMP,J.;SPIELHOLZ, P.; SYNDER, K. Musculoskeletalrisks in Washington State Apple Packing Compa-nies. Seattle: Field Research & ConsultationGroup, University of Washington, Department ofEnvironmental Health, 2001. 103p.

RIBEIRO, I.A.V. Análise ergonômica do trabalhoem unidades de beneficiamento de tomate demesa: movimentação manual de cargas. 183p.Dissertação (mestrado em Engenharia Agrícola) -Faculdade de Engenharia Agrícola, UniversidadeEstadual de Campinas, Campinas, 2007.

Published

2009-11-20

How to Cite

ABRAHÃO, R. F., TERESO, M. J. A., & MARTINS, M. A. (2009). WORK SAFETY IN AGRICULTURAL PACKING HOUSES. Revista Brasileira De Engenharia De Biossistemas, 3(3), 209–219. https://doi.org/10.18011/bioeng2009v3n3p209-219

Issue

Section

Regular Section