DEVELOPMENT OF SENSORS FOR MONITORING THE AVIAN ENVIRONMENT WITH EMPHASIS IN THERMAL CONTROL

Authors

  • M. E. de Oliveira
  • R. L. Z. de Oliveira
  • M. F. L. Z. de Souza
  • E. S. Harada
  • A. R. B. Tech

DOI:

https://doi.org/10.18011/bioeng2018v12n3p234-240

Keywords:

e-Science, poultry production, sensors, thermal comfort

Abstract

Among the productive sectors of meat, the poultry sector has been gaining space and growing. The last decade, a problem with the pet began to gain weight and to grow growing notably, mainly in physiological animals as indicators of the animal comfort condition. In 2016, Brazil was the world's second largest producer of chicken protein, with 12.9 billion tons, and also the largest exporter with 4.304 million tons of chicken meat. Thus, the work was done to evaluate a wireless communication system with temperature sensors and risks boarded in an experimental aviary located at the Fernando Costa campus in Pirassununga / SP, while the data was filtered by the database MySql. Aimed at the thermal control of the aviary environment, considering the importance of the environmental impact on the productivity and welfare of the broiler chicken. The results were as follows: the developed sensor system was able to measure the internal temperature, the average processing time of data collected in the cloud.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ABPA – Associação Brasileira de Proteína Animal. Disponível em: <http://abpa-br.com.br/setores/avicultura/publicacoes/relatorios-anuais>. Acesso em abril de 2018.

BANHAZI, T.M. Precision Livestock Farming: An international review of scientific and commercial aspects. Int J Agric & Biol Eng, Disponível em <http://www.ijabe.org>, v.5, n.3, p.1 -9. 2012.

BERTOL, T. M. Estresse pré-abate: conseqüências para a sobrevivência e a qualidade da carne em suínos. 2004. Disponível em: <http://cnpsa.embrapa.br/?/artigos/2004/artigo-2004-n004.html>. Acesso em setembro de 2017.

CORKERY, G. et al. Monitoring Environmental Parameters in Poultry Production Facilities. Computer Aided Process Engineering, CAPE Forum 2013, Graz University of Technology, Austria, 2013.

FURLAN, R. L. Influencia da Temperatura na Produção de Frangos de Corte.VII Simpósio Brasil sul de avicultura – Chapecó, SC – Brasil. 2006.

GOMES, J.S. et al. Estresse Térmico na Avicultura. 2011. Acesso em: <http://r1.ufrrj.br/wp/ppgz/files/2014/11/Referencia-5-Mestrado.pdf> Acesso em setembro de 2017.

GUARINO, M. et al. Field test of algorithm for automatic cough detection in pig houses.

Computers and Electronics in Agriculture, v.62, n.1, p.22-28, 2008.

HELLMEISTER FILHO, P. et al. Efeito de genótipo e do sistema de criação sobre o desempenho de frangos tipo caipira. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa/MG, v.32,n. 6, p. 1883-1889, 2003.

MENEGALI, I., 2005. Diagnóstico da qualidade do ar na produção de frangos de corte em instalações semi-climatizadas por pressão negativa e positiva, no inverno, no sul do Brasil. Disponível em: http://www.ufv.br/dea/ambiagro/arquivos/Tese%20de%20Irene%20Menegali2005.pdf. Acesso em setembro de 2017.

MORGAN, W. E. Heat reflective roof coatings. Chicago: ASAE, 12 p. (Paper nº 904513), 1990.

NAVARINI, F.C. Níveis de Proteína Bruta e Balanço Eletrolítico para Frangos de Corte. 2009. Universidade Estadual do Oeste do Paraná, Marechal Cândido Rondon, 2009.

SHNEIDERMAN B. (2008) Science 2.0, Science, 319, 1349–1350. Disponível em: <http://dx.doi.org/10.1126/science.1153539> Acesso em setembro de 2017.

Published

2018-09-30

How to Cite

de Oliveira, M. E., de Oliveira, R. L. Z., de Souza, M. F. L. Z., Harada, E. S., & Tech, A. R. B. (2018). DEVELOPMENT OF SENSORS FOR MONITORING THE AVIAN ENVIRONMENT WITH EMPHASIS IN THERMAL CONTROL. Revista Brasileira De Engenharia De Biossistemas, 12(3), 234–240. https://doi.org/10.18011/bioeng2018v12n3p234-240

Issue

Section

Regular Section