Water supply to lettuce by capillary rise of the water table

Autores

  • Eliakim Martins Araújo Federal Institute of Education, Science and Technology of Ceará, Iguatu, Ceará, Brazil.
  • Raimundo Nonato Távora Costa Federal University of Ceará, Fortaleza, Ceará, Brazil
  • Kenya Gonçalves Nunes Federal University of Ceará, Fortaleza, Ceará, Brazil https://orcid.org/0000-0001-8996-1497
  • Alexsandro Oliveira da Silva Federal University of Ceará, Fortaleza, Ceará, Brazil https://orcid.org/0000-0001-5528-9874
  • Carlos Henrique Carvalho de Sousa Federal University of Ceará, Fortaleza, Ceará, Brazil https://orcid.org/0000-0001-9462-4647
  • Efraim Martins Araújo Federal Institute of Education, Science and Technology of Ceará, Iguatu, Ceará, Brazil

DOI:

https://doi.org/10.18011/bioeng.2023.v17.1100

Palavras-chave:

Lactuca sativa L. Necessidade hídrica. Franja capilar. Drenagem do solo. Estresse hídrico.

Resumo

Brazil has significant potential for floodplain areas which are suitable for cultivation after the rainy season, with water supply from the water table. Short-cycle crops with shallow root systems are more suitable for these conditions. On this subject, the objective of this study was to determine the responses of the lettuce crop to rising damp rates and water table depth levels. The variables of production, gas exchange, and SEW30 values (sum of excess water above 0.30 m depth) were analyzed. A physical model of seven drainage lysimeters was used; in six, the only water supply occurred by capillary rise from the water table (0.10; 0.15; 0.20; 0.25; 0.30 and 0.35 m depth) and, in the remaining lysimeter, irrigation was performed with no water table. The water table level maintained at 0.20 m from the soil surface was able to supply the water demanded by a sandy soil. The factor-product ratio indicates this depth as the most viable option in terms of crop response. Among the analyzed cultivars and under conditions of excess water in the soil, preference should be given to the establishment of the Gloriosa cultivar, for higher yields.

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Biografia do Autor

Eliakim Martins Araújo, Federal Institute of Education, Science and Technology of Ceará, Iguatu, Ceará, Brazil.

Professor de Ensino Básico, Técnico e Tecnológico do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Maranhão e Doutor em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal do Ceará.

Raimundo Nonato Távora Costa, Federal University of Ceará, Fortaleza, Ceará, Brazil

Engenheiro Agrônomo. Mestre em Agronomia (Irrigação e Drenagem) pela Universidade Federal do Ceará (UFC) e Doutor em Irrigação e Drenagem pela Instituição Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz (Esalq/USP). Professor Titular da UFC.

 

Kenya Gonçalves Nunes, Federal University of Ceará, Fortaleza, Ceará, Brazil

Engenheira Agrônoma. Mestra e doutora em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal do Ceará. Pesquisadora Júnior Sedet/Funcap/UFC.

Alexsandro Oliveira da Silva, Federal University of Ceará, Fortaleza, Ceará, Brazil

Engenheiro agrônomo, mestre e doutor em Agronomia (Irrigação e Drenagem) pela Faculdade de Ciências Agronômicas (FCA) da Universidade Estadual Paulista (UNESP) Júlio de Mesquita Filho. Professor Adjunto II classe C da Universidade Federal do Ceará (UFC) no Departamento de Engenharia Agrícola.

Carlos Henrique Carvalho de Sousa, Federal University of Ceará, Fortaleza, Ceará, Brazil

Graduação em Recursos Hídricos - Irrigação. Mestrado em Agronomia e doutorado em Engenharia Agrícola (Irrigação e Drenagem) pela Universidade Federal do Ceará.

Efraim Martins Araújo, Federal Institute of Education, Science and Technology of Ceará, Iguatu, Ceará, Brazil

Tecnólogo em Irrigação e Drenagem pelo IFCE, Mestre e doutor em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal do Ceará. Professor do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará - IFCE, Campus Iguatu.

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Publicado

13-11-2023

Como Citar

Martins Araújo, E., Távora Costa, R. N., Gonçalves Nunes, K., Oliveira da Silva, A., Carvalho de Sousa, C. H., & Martins Araújo, E. (2023). Water supply to lettuce by capillary rise of the water table. Revista Brasileira De Engenharia De Biossistemas, 17. https://doi.org/10.18011/bioeng.2023.v17.1100

Edição

Seção

Regular Section