FACTORS THAT AFFECT BROILER PRODUCTION

Authors

  • M. dos S. Baracho
  • I. de A. Nääs
  • D. J. de Moura
  • N. D. da S. Lima
  • A. F. Cordeiro
  • R. Baracat T.R. da Silva

DOI:

https://doi.org/10.18011/bioeng2017v11n4p412-419

Keywords:

thermal comfort, ambient cooling, flock density, broiler genetic strains

Abstract

Brazil occupies a privileged position worldwide in poultry farming. The economic activity is recognized as necessary for the country's GDP and also has a significant climatic diversity. Because of this, different types of aviaries were and still are built in the national territory. The objective of this study was to present a systematic review of the factors that have an impact on the intensive production of broiler chicken based on the scientific publications since the year 2000. The literature review showed a constant evolution and the knowledge about the form of housing that best expresses the genetics of birds. It was found that the thermal environment, air quality and other factors related to the housing of broiler chickens significantly imply in their performance.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ABPA. Associação Brasileira de Proteína Animal. Available at: www.abpa.org.br Accessed Jun 24 2017.

ABREU, V.M.N.; ABREU, P. G. Os desafios da ambiência sobre os sistemas de aves no Brasil. Revista Brasileira de Zootecnia, 2011, v.40, p.1-14. (supl. especial), 2011.

ABREU, P.G. Desafios da pesquisa frente aos novos sistemas de produção. Avicultura Industrial, edição 1189, n.5, p.20-29, 2010.

ABU-DIEYEH, Z.H.M. Effect of high temperature per se on growth performance of broilers. Int. Journal Poultry Science, v.5, n.1, p.19-21, 2006.

ALVINO, G.M.; ARCHER, G.S.; MENCH, J.A. Behavioural time budgets of broiler chickens reared in varying light intensities. Applied Animal. Behaviour Science, v:118, p.54-61, 2009.

AMARAL, A.G.; YANAGI JUNIOR, T.; LIMA, R. R.; TEIXEIRA, V.H.; SCHIASSI, L. Efeito do ambiente de produção sobre frangos de corte sexados criados em galpão comercial. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 63(3), 649-658, 2011.

ARAUJO, F.E.; NÄÄS, I. A.; ROSA, C.O.R.; BORILLE, R. Utilização do diodo emissor de luz (LED) na produção de frangos de corte. Enciclopédia Biosfera, v.9, n.17; p. 2577, 2013.

BESSEI, W. Welfare of broilers. World's Poultry Science Journal, v.62, n.3, p.455-66, 2006.

BLATCHFORD, R.A.; KLASING, K.C.; SHIVAPRASAD, H.L.; WAKENELL, P.S.; ARCHER, G.S.; MENCH, J.A. The effect of light intensity on the behavior, eye and leg health, and immune function of broiler chickens. Poultry Science, v. 88, p.20-28, 2009.

BLIGH, J.; JOHNSON, K.G. Glossary of terms of thermal physiology. Journal of Applied Physiology, v. 35, p.941 961, 1973.

BRIDI, A. N. Instalações e Ambiência em Produção Animal. Available at: http://wp.ufpel.edu.br/bioclimatologiaanimal/files/2011/05/InstalacoeseAmbienciaemProducaoAnimal.pdf. Accessed on: May 20 2013.

BRUCE, J.M.; CLARK, J. J. Models of heat production and critical temperature for growing pigs. Animal Production, v. 28, p. 363-369, 1979.

CARVALHO, R. H. Influência de diferentes modelos de instalações de frango de corte e ambiência de luz pré-abate sobre o bem-estar animal e qualidade de carne. 2012. 124 f. Dissertação (Mestrado em Tecnologia de Alimentos) – Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Londrina, 2012.

CASSUCE, D. C. Determinação das faixas de conforto térmico para frangos de corte de diferentes idades criados no Brasil. Tese (Doutorado) Viçosa (MG): Universidade Federal de Viçosa; 2011.

CHEPETE, H.J.; CHIMBOMBI, E.; TSHEKO, R. Production performance and temperature-humidity índex of Cobb 500 broiler reared in open-side naturally ventilated houses in Botswana. Proceedings of the 2005 ASAE Annual Meeting. Paper n. 701P0205, Beijing, China, 2005.

CONY, A.V.; ZOCCHE, A. T. Manejo de frangos de corte. Produção de frangos de corte. (ed.). MENDES, A.; NÄÄS, I. DE A.; MACARI, M. Campinas: FACTA, 2004. 356p.

DAMASCENO, F. A.; TADAYUKI, Y.J.; LIMA, G. R.R.; COSTA, R. C.; MORAES, S.R.P. Avaliação do bem-estar de frangos de corte em dois galpões comerciais climatizados. Ciência Agrotecnologia, vol.34, p. 1031-1038, 2010.

ESTRADA-PAREJA, M.M.; MARQUEZ-GIRON, S.M.; RESTREPO-BETANCU, L.F. Caracterización de las propiedades del aire húmedo (Sicrometría) del microclima de la hacienda Vegas de la Clara (nordeste antioqueño). Revista Colombinana Ciências Pecuárias, v.20, p.339-342, 2007.

FURTADO, P.V.; AZEVEDO, P.V.; TINÔCO, I.F. Análise do conforto térmico em galpões avícolas com diferentes sistemas de acondicionamento. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v.7, n.3, p.559-564, 2003.

INGRAM, D.L.; MOUNT, L.E. Man and animals in hot environments. New York, Springer-Verlag, 1975.185 p.

LIMA, J.; SIQUEIRA, S.; ARAUJO, D. Relato Setorial. Avicultura, 1995.

LIMA, K.R.S.; ALVES, J.A.K.; ARAUJO, C.V.; MANNO, M. C.; JESUS, M.L.C.; FERNANDES, D.L.; TAVARES, F. Avaliação do Ambiente Térmico Interno em Galpões de Frango de Corte com Diferentes Materiais de Cobertura na Mesorregião Metropolitana de Belém. Revista Ciência Agrária, n. 51, p.37-50, 2003.

LIN, H.; JIAO, H. C.; BUYSE, J.; DECUYPERE, E. Strategies for preventing heat stress in poultry. World's Poultry Journal, v.62, n.1, p.71-85, 2006.

MEDEIROS, C.M.; BAÊTA, F. C.; OLIVEIRA, R. F. M.; TINÔCO, I. F.; ALBINO, L. F. T.; CECON, P. R. Efeitos da temperatura, umidade relativa e velocidade do ar em frangos de corte. Engenharia na Agricultura 2005. v. 13, p.277-286, 2005.

MENDES, A. A Cadeia avícola brasileira. 2ed. Campinas: Facta v. 1, p. 3-12, 2014.

MIRAGLIOTTA, M. Y. Avaliação das Condições do Ambiente Interno em dois Galpões de Produção Comercial de Frangos de Corte, com Ventilação e Densidade Populacional Diferenciados. 244p. Tese (Doutorado) - Universidade Estadual de Campinas, Campinas. 2005.

MOURA, D. J. Ambiência na produção de aves de corte. In: SILVA, I.J.O. (Ed.) Ambiência na produção de aves em clima tropical. Piracicaba – SP, v.2, p.75-149, 2001.

MOURA, D. J.; NÄÄS, I. A.; PEREIRA, D. F.; SILVA, R. B. T. R.; CAMARGO, G. A. Animal welfare concepts and strategy for poultry production: a review. Revista Brasileira de Ciência Avícola, v.8, n.1, p.137-148, 2006.

MORROW C. Poultry management, heath and disease in hot climates. JORDAN, F.; PATTISON, M.; ALEXANDER, D.; FARAGHER, T. Poultry Disease. 5th Ed., London, W. B. Sauders. 2001.

NÄÄS, I. A.; GARCIA, R. G.; BARACHO, M. S.; BICHARA, T. Ambiência para frango de corte. Ambiente térmico para avicultura. 2ed.Campinas: Facta, v. 1, p. 111-132, 2014.

NASCIMENTO, G. R.; PEREIRA, D. F.; NÄÄS, I. A.; RODRIGUES, L. H. A. Índice fuzzy de conforto térmico para frangos de corte. Engenharia Agrícola, v. 31, n. 2, p.219-229, 2011.

NASCIMENTO, G. R.; NÄÄS, I. A.; BARACHO, M. S.; PEREIRA, D. F.; NEVES, D. P. Termografia infravermelho na estimativa de conforto térmico de frangos de corte. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v.18, p. 658-663, 2014.

OLIVEIRA, R. F. M.; DONZELE, J. L.; LOBÃO, M. L. T.; FERREIRA, R. A.; VAZ, R. G. M. V.; CELLA, O. S. Efeitos da temperatura e da umidade relativa sobre o desempenho e o rendimento de cortes nobres de frangos de corte de 1 a 49 dias de idade. Revista Brasileira Zootecnia, v.35, p.797-803, 2006.

PAULI, D. G.; SILVA, J. N.; VIGODERIS, R. B.; TINÔCO, I. F.; IORIO, V. O.; GALVARRO, S. F. S. Desenvolvimento de um Sofware para dimensionamento de sistemas de ventilação e resfriamento evaporativo em instalações avícolas climatizadas. Engenharia na Agricultura, v.16, p.167-179, 2008.

PONCIANO, P.F.; LOPES, M.A.; YANAGI JUNIOR, T.; FERRAZ, G.A.S. Análise do ambiente para frangos por meio da lógica fuzzy: uma revisão. Archivos de Zootecnia, v. 60 p. 1-13, 2011.

RIZZI, A. T. Mudanças tecnológicas e reestruturação da indústria alimentar: o caso da indústria de frangos no Brasil. 1993. 194 p. Tese (Doutorado) – Instituto de Economia, Universidade Estadual de Campinas. Campinas, SP. 1993.

RUTZ, F.; SILA, F. H. A.; NUNES, J. K. Fundamentos de um programa de luz para frango de corte. 2ed.Campinas: Facta, v. 1, p. 111-132. 2014.

SANTOS, P. A.; BAETA, F. C, TINÔCO I. F.; ALBINO, L. F. T.; CECON, P. R. Ventilação em modos túnel e lateral em galpões avícolas e seus efeitos no conforto térmico, na qualidade do ar e no desempenho das aves. Revista CERES, v.56, n.2, p.172-180, 2009.

SANTANA MR, GARCIA, RG, NAAS IA., PAZ, IC, CALDARA, FR, BARRETO B. Light emitting diode (LED) use in artificial lighting for broiler chicken production. Engenharia Agrícola, v. 34, n.3, 422-427, 2014.

SILVA, I. J. O.; VIEIRA, F. M. C. Ambiência animal e as perdas produtivas no manejo pré-abate: o caso da avicultura de corte brasileira, Archivos de Zootecnia, v.59, p. 113-131, 2010.

UBA-União Brasileira de Avicultura. Relatório Anual. Available at: www.abef.com.br/uba/relatorios_anuais.ph Accessed on May 20 2013.

YAHAV, S.; STRASCHNOW, A.; LUGER, D.; SHINDER. D.; TANNY, J.; COHEN, S. Ventilation, sensible heat loss, broiler energy, and water balance under harsh environmental conditions. Poultry Science, v. 83, p.253-258, 2004.

Downloads

Published

2017-12-27

How to Cite

Baracho, M. dos S., Nääs, I. de A., de Moura, D. J., Lima, N. D. da S., Cordeiro, A. F., & T.R. da Silva, R. B. (2017). FACTORS THAT AFFECT BROILER PRODUCTION. Revista Brasileira De Engenharia De Biossistemas, 11(4), 412–419. https://doi.org/10.18011/bioeng2017v11n4p412-419

Issue

Section

Regular Section