COMPARISON BETWEEN SYSTEMS ENVIRONMENTAL ASSESSMENT IN SHEDS OF LAYING HENS IN THE REGION OF DOURADOS - MS

Authors

  • R. C. Santos
  • M. Battilani
  • R. G. Garcia
  • L. Geisenhoff
  • R. A. Jordan

DOI:

https://doi.org/10.18011/bioeng2014v8n2p183-190

Keywords:

animal production, climate data, laying hens

Abstract

Seeing that environmental factors such as temperature and relative humidity influence on animal production, they should be observed with the greatest possible accuracy, thereby, avoid making decisions based on distorted data. Thus, the objective of this work was to collect climate data near a shed to produce laying hens and compares them with those measured by an official climate agency for possible deviations owing to the geographical distance. The experiment was conducted in the Dourados - MS, with climate data collected in UFGD and Embrapa Agropecuária Oeste in April 2014. Eight random days where the temperature was checked, wind speed and relative humidity were chosen. Through the mean values of temperature and humidity index (THI) values obtained for the shed and official data it was concluded that the ITU curve acquired for official climate agency is an ideal location for the reality of Dourados-MS curve, but their data do not represent the local situation as in loco in the hottest time of day.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ARMSTRONG, D.V. Heat stress interaction with shade and cooling. Journal of Dairy Science, v.77, p.2044-2050, 1994.

BAPTISTA, R.I.A.A.; BERTANI, G.R.; BARBOSA, C.N. Indicadores do bem-estar em suínos. Ciência Rural, v. 41, n.10, p. 1823-1830, 2011.

BAÊTA, F. C.; SOUZA, C. F. Ambiência em edificações rurais: conforto animal. Viçosa -MG: Universidade Federal de Viçosa, 2 ed. 2010. 269p.

CAMPOS, J. A.; TINÔCO, I.F.F.; BAÊTA, F.C.; CECON, P. R.; MAURI, A. L. Qualidade do ar, ambiente térmico e desempenho de suínos criados em creches com dimensões diferentes. Revista Engenharia Agrícola, v. 29, n. 3, p. 339-347, Jaboticabal, jul./set.2009.

CENTURION, R.A.O.; CALDARA, F.R.; MOI,M.; ALMEIDA PAZ, I.C.L.; GARCIA, R.G.; NÄÄS, I.A.; ALVES, M.C.F.; ZEVIANI, W.M.; SENO, L.O. Ambiente térmico y bienestar de los cerdos en el período de descanso previo al sacrificio. Archivos de Zootecnia(Internet), v. 63, p. 01-11, 2014.

ESMAY, M. L., Principles of animal environment. 2 ed. Edgard Blücher. Westport: CT AVI, 1969. 325p.HORTA, F. C. et al. Estratégias de sinalização da qualidade da carne suína ao consumidor final. RevistaBrasileira deAgrociência, Vol. 16, n. 1-4, p. 15-21, jan/dez. 2010.

LAURANCE, W.F. et al. Global warming, elevational ranges and the vulnerability of tropical biota. Biological Conservation. n.144, p. 548–557, 2011.

LIMA, K.A.O.; GARCIA, R.G.; NAAS, I.A.; CALDARA, F.R.; SANTANA, M.R.; ROYER, A.F.B.; BARRETO, B.; CASTILHO, V.A.R. Impacto da iluminação artificial no comportamento de frangos de corte. Agrarian Dourados(Online), v.7, p. 301-309, 2014.

MACHADO, S.T.; SANTOS, R.C.; REIS, J.G.M.; OLIVEIRA, R.V.; DELIBERADOR, L.R.; CAVALCANTI, M. Estudo sobre a utilização de portos secos no Brasil e uma proposta de implementação desses no Estado de Mato Grosso do Sul. Revista Metropolitana de Sustentabilidade, v. 3, p. 91-114, 2013.

MORAES, S. R. P. Conforto térmico em modelos reduzidos de galpões avícolas, para diferentes coberturas, durante o Verão. Viçosa: Universidade Federal de Viçosa (UFV), 73p. 1999. Dissertação (Mestrado em Construções Rurais e Ambiência). Departamento de Engenharia Agrícola, 1999.

MOTA-ROJAS, D.; BECERRIL-HERRERA, M.; ROLDAN-SANTIAGO, P.; ALONSO-SPILSBURY, M.; FLORES-PEINADO, S.; RAMÍREZ-NECOECHEA, R.; RAMÍREZ-TELLES, J.A.; MORA-MEDINA, P.; PÉREZ, M.; MOLINA, E.; SONÍ, E.; TRUJILLO-ORTEGA, M.E. Effects of long distance transportation and CO2 stunning on critical blood values in pigs. Meat Science, v.90, p.893-898, 2012.

NÄÄS, I. A. et al. Impact of global warming on beef cattle production cost in Brazil. ScienceAgriculturalPiracicaba, SP. v.67, n.1, p. 01-08, 2010.

OCHOVE, V.C.C.; CARAMORI JÚNIOR, J.G.; CORRÊA, G.S.S.; BERTOLONI, W.; ROÇA, R.O.; SILVA, G.S.; CRUZ, R.A.S. Influência da distância no bem-estar e qualidade de carne de suínos transportados em Mato Grosso. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal. v.11, p.1117-1126, 2010.

SANTIAGO, J.C.; CALDARA, F.R.; SANTOS, V.M.O.; SENO, L.O.; GARCIA. R.G.; ALMEIDA PAZ, I.C.L. Incidência da carne PSE (pale, soft, exsudative) em suínos em razão do tempo de descanso pré-abate e sexo. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Belo Horizonte, v.64, n.6, p.1739-1746, 2012.

SANTOS, R. C.; NÃÃS, I. A.; YANAGI Jr., T.; FERREIRA, L. Estimativa de estro em vacas criadas em confinamento em função de variáveis climáticas. In: XXXV CONGRESSO BRASILEIRO DE ENGENHARIA AGRÍCOLA. João Pessoa -PB,2006. CD Room.2006.

SOUZA, M.A.S.; MACHADO, S.T.; BATTILANI, M.; SANTOS, R.C.; JORDAN, R.A.; OLIVEIRA, R.V.Importância do ambiente para produção intensiva de tilápia. In: I Simpósio de Redes de Suprimentos e Logística, 2013, DOURADOS. Desenvolvimento das Redes de Suprimentos e da Logística no Agronegócio. DOURADOS: SIMREDES, 2013. p. 01-09

TOLON, Y.B.; BARACHO, M.S.; NÄÄS, I.A.; ROJAS, M.; MOURA, D.J. Ambiências térmica, aérea e acústica para reprodutores suínos. Revista Engenharia Agrícola, v. 30, n. 01, p. 1-13, Jaboticabal, 2010.

THOM, E.C. The discomfort index. Weatherwise, Boston, v.12, n.1, p.57-60, 1959.

Published

2014-12-09

How to Cite

Santos, R. C., Battilani, M., Garcia, R. G., Geisenhoff, L., & Jordan, R. A. (2014). COMPARISON BETWEEN SYSTEMS ENVIRONMENTAL ASSESSMENT IN SHEDS OF LAYING HENS IN THE REGION OF DOURADOS - MS. Revista Brasileira De Engenharia De Biossistemas, 8(2), 183–190. https://doi.org/10.18011/bioeng2014v8n2p183-190

Issue

Section

Regular Section